e03 - pavilion, basel, switzerland, 2014

sketch • 1 •
sketch top view • 2 •
top view ramp view • 3 •
ramp view atlas of wood elements • 4 •
atlas of wood elements
top view • 1 •
top view plan • 2 •
plan section • 3 •
section elevation • 4 •
elevation

e03 - pavilion, basel, switzerland, 2014

basel, switzerland
2014 _ non realized
design miami basel
300 m2
exhibition pavilion
375.000 chf
arch. marco guerra, cyril kamber
aldo bakker
eng. luca pietro gattoni

 

 

A pavilion is in its essence a small architecture.

Set apart in a landscape, somehow isolated, it holds a secret sense of quietness and delight.

A pavilion suggests temporariness and fragility.

 

The pavilion is a space on its own.

 

Experience is based on what we know as familiar, but to which we may not pay attention: the gesture of walking, sitting, listening.

We imagine a space where you can experience a day of sunshine in an interior.

Delight is in the real.

 

We imagine building the pavilion in the form of a tent.

 

From outside you first see at first a curtain of deep blue silk velvet, occupying the eyeline

The velvet tent is 8.10 meters high and varies in width between 19 and 21 meters.

There are 3 entrances to the tent, 1.30 wide and 5.50 high.

 

Within the tent there is smaller pavilion.

 

Inside, the space is high and shadowed: a blue varnished wooden floor; the ceiling and vertical surfaces in deep blue silk velvet, while light filters in from above.

The smaller pavilion is of a wooden construction covered with a fine deep blue cotton mesh.

The fabric is a soft and dark foreground. The wooden construction is sharp and precise, painted in a light lemon white.

 

The interior is a daylight scene with water.

 

After 8 or 10 steps along the ramp, there is an entrance to the wooden pavilion.

Here everything is merged in daylight, the freshness of an early morning.

A round pool of water 5.30 meters wide lays in the centre.

There are six niches, slightly set back from the walkway.

Here you can sit and take some time.